WordPress

WordPress

WordPress

A ConsulTIC.cat treballem principalment amb WordPress com a CMS pels projectes que desenvolupem.

WordPress és un sistema de gestió de continguts o CMS (per les seves sigles en anglès, Content Management System) que va néixer per a la creació de blogs, assolint una gran rellevància en poc temps, tot i que avui dia s’hi pot fer qualsevol tipus de web.

WordPress està desenvolupat en el llenguatge de programació PHP i funciona amb bases de dades MySQL, sota una llicència GPL, per tant és programari lliure.

El seu fundador és Matt Mullenweg, que el gener del 2003 va anunciar al seu blog que crearia un nou CMS basat en el codi font del ja desaparegut b2/cafelog, per tal d’actualitzar-lo als estàndards web i modificar-lo per a les seves necessitats. Mike Little va sumar-s’hi i junts van crear WordPress el maig del 2003. Més tard, el desenvolupador original de b2, Michel Valdrighi, també es va unir al projecte. Avui dia WordPress compta amb una comunitat de milers de desenvolupadors arreu del món.

Les causes del seu gran creixement són, entre d’altres, la seva llicència lliure, la seva facilitat d’ús i les seves característiques com a gestor de continguts. I sobretot per la seva enorme comunitat de desenvolupadors i dissenyadors, encarregats de programar en el seu nucli o creant extensions i plantilles (coneguts com a plugins i temes respectivament).

A través de les extensions i plantilles, elaborades per la comunitat, es poden ampliar les possibilitats de WordPress molt més enllà del sistema de gestió de blogs pel qual estava concebut inicialment. Així doncs, avui existeixen nombroses webs d’empreses, entitats, institucions, o mitjans de comunicació digitals que estan basats en WordPress.

D’aquesta manera s’ha convertit en el CMS més popular de la blogosfera i en el més popular respecte a qualsevol altre CMS d’ús general. El febrer del 2015 era utilitzat pel 23,4% de tots els llocs web existents a Internet.